Trekkerrijbewijs (T)Per 1 juli 2015 is het trekkerrijbewijs ingevoerd door de overheid. Belangrijkste reden voor de invoering van het T-Rijbewijs is het verbeteren van de verkeersveiligheid. | |
Heb je een vraag? We beantwoorden hem graag. Of bel naar 0223 - 660 399 of 0224 - 531586
| |
Informatie over het trekkerrijbewijs T
Waarom de invoering Trekkerrijbewijs (T-Rijbewijs) door de overheidPer 1 Januari 2015 zal het trekkerrijbewijs worden ingevoerd. De belangrijkste reden voor de invoering van het T-Rijbewijs is het verbeteren van de verkeersveiligheid. Er gebeuren nu relatief veel ongelukken met Landbouw- of bosbouwtrekkers (LBT’s) en motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS’en). Waarbij vooral andere weggebruikers zoals voetgangers en fietsers gevaar lopen. In tegenstelling tot alle andere soorten voertuigen is het jaarlijks aantal slachtoffers door ongelukken met LBT’s de laatste jaren niet gedaald. Bovendien zijn agrarische bedrijven steeds groter geworden en omdat LBT's en MMBS'en vaker worden ingezet in bijvoorbeeld de bouwsector, komen LBT's en MMBS'en steeds vaker op de openbare weg. De invoering van het T-rijbewijs moet de rijvaardigheid van de bestuurders verbeteren. De verwachting is dat het verkeer veiliger wordt omdat bestuurders van LBT’s en MMBS’en beter weten hoe ze veilig aan het verkeer kunnen deelnemen.
Wanneer heb je dit rijbewijs nodig?Alle bestuurders van een LBT en MMBS op de openbare weg dienen in het bezit te zijn van een T-rijbewijs. Het T-rijbewijs geldt in principe voor alle LBT’s en MMBS’en. Er zijn echter twee uitzonderingen.
Hoe haal je het T rijbewijs?Vanaf dat je 15,5 jaar bent mag je, je theorie-examen gaan halen. Om de praktijklessen en het praktijkexamen te mogen doen moet je 16 jaar zijn.
De Theorie Voor je theorie examen kunt doen is het zeer aan te raden een cursus te volgen bij de Verkeersschool. De cursus bestaat uit een gedeelte E-learning voor thuis en een gedeelte met een klassikale ondersteuningsavond. E-learning is handig want je kan dit thuis doen wanneer je wilt en zo vaak herhalen als je nodig hebt. Tijdens de klassikale ondersteuning kun je terecht voor al je vragen en oefenen we CBR examens op het nieuwste examen systeem zodat je weet hoe je ervoor staat en je nog beter kunt voorbereiden op het komende examen. Je wordt hierin getoetst op verkeersregels, verkeersinzicht en kennis van het voertuig. De Verkeersschool zal met de planning van de cursus gelijk een theorie examen dag en tijd met je afspreken, hiervan krijg je een bevestiging thuis gestuurd. Het theorie examen duurt 75 minuten en bestaat uit 50 meerkeuze vragen waarvan je er 35 goed moet hebben om te slagen. Je theorie certificaat blijft 1,5 jaar geldig. Mocht je moeite hebben met leren of dyslectisch zijn, geef dit dan van te voren aan. We kunnen dan overleggen of het voor jouw beter is een theorie examen met extra tijd of een individueel voorlees examen aan te vragen. De kosten hiervoor zijn wel hoger maar zullen dan wel je kans om te slagen vergroten.
De Praktijk Heb je het theorie examen gehaald, dan mag je praktijk examen doen. Tijdens het examen wordt je getoetst of je met het examenvoertuig veilig kunt deelnemen aan het verkeer. Om praktijk examen te mogen doen moet je rijgeschikt zijn. Dat wil zeggen dat je geestelijk en lichamelijk in staat moet zijn om te rijden. Dus voordat de Verkeersschool je praktijk examen kan aanvragen dient deze een Geneeskundige Verklaring in bij het CBR. Op deze GV staan vragen over je gezondheid en krijg je bij de start van je opleiding reeds toegestuurd. Als het CBR besluit dat je rijgeschikt bent krijg je hierover bericht en mag je afrijden. Zorg dat je de GV zo snel mogelijk indient, want mocht het CBR besluiten dat er aanvullend onderzoek nodig blijkt te zijn bij een arts of specialist dan kan dat extra tijd in beslag nemen. Zonder een verklaring van geschiktheid kan de rijschool het examen niet voor je inplannen en mag je geen praktijk examen doen. Het aantal praktijklessen dat je nodig hebt is afhankelijk van je ervaring en de snelheid waarmee je de vaardigheid onder de knie krijgt. Om dit te kunnen bepalen kun je bij de Verkeersschool een intake les afspreken. Tijdens de intake les kijkt de instructeur samen met jouw wat je niveau is en hoe snel je de lesstof oppakt en zelfstandig kan uitvoeren. Na deze les zal de instructeur in overleg met jouw het pakket bespreken welke het beste bij je past.
Het Praktijkexamen Het examen wordt in overleg met jouw ingepland en zal zoveel mogelijk aansluiten op je rijlessen. Het praktijk examen wordt afgenomen bij VKS Istha te Schagen. Tijdens het praktijk examen wordt je getoetst op;
Je krijgt tijdens het examen de gelegenheid om te laten zien wat je kunt. Helemaal foutloos hoeft niet, het gaat om het totaalbeeld. Belangrijk is hoe je reageert op het overige verkeer en of je de situatie meester bent. Kortom de examinator kijkt of je voldoende in huis hebt om veilig en zelfstandig aan het verkeer deel te nemen. Er vallen veel soorten voertuigen onder MBT en MMBS, maar het praktijk examen wordt altijd gedaan op hetzelfde soort examen voertuig, namelijk een LBT met een aanhangwagen. Deze voertuigcombinatie vertegenwoordigt het gemiddelde van alle LBT’s en MMBS’en qua grootte, hoogte en breedte.
Het examen duurt 85 minuten inclusief voor en eindgesprek, je bent ongeveer 60 minuten aan het rijden. Na de praktijkrit hoor je direct of je gezakt of geslaagd bent en vul je het zelfreflectieformulier in (deze neemt de instructeur voor je mee) en kun je bij een goed resultaat je rijbewijs aanvragen bij de gemeente. Voor kandidaten die faalangstig zijn bestaat de mogelijkheid om een faalangst examen aan te (laten) vragen. Voor en tijdens dit examen wordt er ten zeerste rekening mee gehouden dat je faalangstig bent en is er meer tijd om je op je gemak te stellen en bestaat de mogelijkheid om een time out te vragen tijdens het examen.
kijk hierboven hoe het praktijk examen in zijn werk gaat. Ben je al in het bezit van een trekkercertificaat of een B- of C-rijbewijs? Dan gelden er verschillende overgangsregelingen; Ik heb mijn B-rijbewijs. Moet ik mijn T-rijbewijs halen? Ik heb mijn B-rijbewijs op mijn 17e behaald via 2toDrive. Mag ik een LBT besturen en heb ik ook recht op het T-rijbewijs? Ik heb een B-rijbewijs en ik kan/wil niet wachten op mijn T-rijbewijs tot mijn verlenging. Kan ik hem al eerder krijgen? C-rijbewijs Ik heb mijn C-rijbewijs. Moet ik mijn T-rijbewijs halen? Trekkercertificaat Ik heb een trekkercertificaat, maar geen B-rijbewijs. Moet ik mijn T-rijbewijs halen? Hoe moet ik mijn trekkercertificaat omwisselen voor in een T-rijbewijs?
Gedeeltelijke vergoeding voor het T rijbewijs voor leerlingen in de Groen, Grond en Infra opleidingen.
Het behalen van het T-rijbewijs is een flinke investering. Maar als je aan de slag wilt in de loonwerksector (cumelasector), is het een goede en noodzakelijke investering in je toekomst. Meer informatie en de voorwaarden vind je in deze flyer of op de website GroenGrondInfra
Subsidie voor OOM aagesloten bedrijven Het OOM (Opleidings- en Ontwikkelingsfonds voor het Metaalbewerkingsbedrijf) heeft besloten dat voor het behalen van een T-rijbewijs een vergoeding van maximaal €750 kan worden aangevraagd in het kader van de Persoonlijke Trainingstoelage (PTT 2015). De vergoeding is van toepassing voor bij OOM aangesloten bedrijven die een tegemoetkoming wensen in de scholingskosten van hun medewerkers. De maximale bijdrage bedraagt 50% van de scholingskosten van een medewerker, tot maximaal €750 per jaar. Voor rijvaardigheidsbewijzen is de bijdrage alleen aan te vragen voor C en E achter C en E achter B en T ('trekkerrijbewijs'). Meer informatie over de mogelijkheden en de voorwaarden is hier te vinden op de website van het OOM.
|
![]() | Onze Facebook pagina | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | Contactgegevens | ![]() |
![]() | ![]() |
![]() | Deel deze pagina | ![]() |
![]() | ![]() |
Verkeersschool Istha
Rijopleidingen
| Overige Opleidingen
Overig | ContactgegevensVerkeersschool Istha
Industrieweg 10 P
Witte Paal 104 | Neem contact opZoeken
|