Auto met aanhanger

Wanneer heeft u een aanhanger rijbewijs nodig?

Welk rijbewijs u moet hebben voor uw aanhanger, caravan of oplegger hangt van de toegestane maximale massa af. Dit is het lege gewicht plus het maximale laadvermogen. Een aanhanger kan bijvoorbeeld een toegestane maximale massa (TMM) van 750 kilo hebben. Als de aanhanger zelf 150 kilo weegt (leeg gewicht), dan mag er nog 600 kilo aan lading bij (laadvermogen).

Wat mag uw auto trekken?

Als u uw kenteken invoert op de website van de RDW ziet u welk gewicht uw auto mag trekken en wat het lege gewicht + laadvermogen van uw auto is.

Wanneer heb ik alleen rijbewijs B nodig?

Wilt u met uw auto een aanhanger trekken van maximaal 750 kilo (leeg gewicht + laadvermogen)? Dan heeft u alleen rijbewijs B (personenauto) nodig. Dit geldt ook wanneer uw auto en de aanhanger samen niet boven de 3.500 kilo (leeg gewicht + laadvermogen) uitkomen.

Wanneer rijbewijs BE aanhanger nodig?

Wilt u een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (leeg gewicht + laadvermogen)? Dan heeft u rijbewijs B + BE (aanhanger) nodig. Dit geldt onder bepaalde voorwaarden ook voor een aanhanger of oplegger van meer dan 3.500 kilo.

Camper rijbewijs

Wat mag u met het C1-rijbewijs?

Met een C1-rijbewijs mag u:

  • Een camper of vrachtwagen besturen die zwaarder weegt dan 3500 kilo en lichter dan 7500 kilo. We hebben het dan over het lege gewicht + het laadvermogen, oftewel de toegestane maximum massa (TMM)
  • Rijden met een aanhanger of oplegger tot 750 kilo.

Zwaarder voertuig of aanhanger dan C1?

Wilt u een zwaarder voertuig rijden? Dan heeft u het C-rijbewijs nodig.

Wilt u met een zwaardere aanhanger of oplegger rijden? Dan heeft u het C1E rijbewijs nodig. Met het C1E-rijbewijs mag u rijden op een voertuig van de C1 categorie met daarachter een aanhanger of oplegger van minimaal 750 kilo. Let op: de TMM van de totale combinatie mag niet zwaarder zijn dan 12.000 kilo.

Om het C1E-rijbewijs te halen, moet u in het bezit zijn van rijbewijs C1.

Kan ik het C1-rijbewijs beroepsmatig gebruiken?

Wilt u uw C1-rijbewijs beroepsmatig gebruiken? Dan dient u in het bezit te zijn van Vakbekwaamheid Code 95. U moet dan drie theorie-examens, twee vakbekwaamheidstoetsen en het praktijkexamen doen. Uiteraard kunt u uw C1 rijbewijs met Code 95 bij Verkeersschool Istha halen.

Lees hier meer over onze Code 95-opleidingen.

Hoeveel examens moet ik halen voor een rijbewijs C1?

Voor het rijbewijs C1 zonder vakbekwaamheid dient u drie examens te halen:

  • Theorie-examen RV1-Light (verkeer en techniek)
  • Theorie-examen R2C (overige zaken, administratie)
  • Praktijkexamen

Motorrijbewijs

Wanneer mag je praktijkexamen motor doen?

Vanaf 18 jaar mag je bij het CBR motorexamen voertuigbeheersing (AVB) en motorexamen verkeersdeelneming (AVD) doen op een lichte motor (A1). Vanaf 20 jaar mag je motorexamen doen op een middelzware motor (A2). En vanaf 21 jaar op een zware motor (A).

Onze ervaren instructeurs