Aanhanger achter vrachtauto (CE) rijbewijs halen in Den Helder en omgeving

Verkeersschool Istha staat voor kwaliteit, deskundigheid en gedrevenheid. Onze rijschool is al ruim veertig jaar een begrip in Noord-Holland. Door onze persoonlijke stijl van lesgeven voelt iedereen zich bij ons thuis: jong en oud, starters en gevorderden. Onze vrachtwageninstructeurs houden van hun vak en beschouwen uw rijopleiding als maatwerk. Daarom krijgt u altijd de rijopleiding die bij u past.

Onze ervaren instructeurs voor Rijbewijs – Vrachtauto met aanhanger

Vrachtwagenchauffeur CE: een mooie carrière op de weg

Wilt u uw C-rijbewijs uitbreiden met uw aanhanger rijbewijs CE? Dan is er een mooie carrière voor u weggelegd. In 2019 was het tekort aan beroepschauffeurs ruim twintig procent en dat tekort wordt alsmaar groter. Dat geldt zeker voor gespecialiseerde vrachtwagenchauffeurs die met combinaties kunnen rijden. De kans op een baan met een CE-rijbewijs is dan ook groot.

Ons materieel

U krijgt les in de DAF vrachtwagen. De vrachtwagen is voorzien van een achterbank, zodat – als u dit wilt – uw instructeur tijdens het examen kan meerijden.

Met of zonder code 95?

Met rijbewijs CE mag u met een vrachtauto een aanhanger trekken met een toegestane maximum massa (TMM) van meer dan 750 kilo. Wilt u de vrachtwagencombinatie hobbymatig rijden? Dan moet u voor het aanvragen van rijbewijs CE minimaal 21 jaar zijn. Wilt u de vrachtwagen beroepsmatig rijden, dan moet u rijbewijs CE met code 95 halen. Voor het aanvragen van rijbewijs CE met code 95 moet u minimaal 18 jaar zijn. Er zijn enkele vrijstellingen mogelijk voor MBO-leerlingen. Op de website van het CBR leest u hier meer over.

Exameneisen voor rijbewijs CE met Code 95:

Voordat u het praktijkexamen voor rijbewijs CE met Code 95 mag afleggen, moet u beschikken over de volgende zaken:

 • Geldig rijbewijs C of C1 met Code 95
 • Minimum leeftijd van 18 jaar

Stappenplan

In een paar stappen je rijbewijs halen!

Proefles / Intake-les

Als u voor de spoedopleiding kiest, krijgt u eerst een intake. Tijdens de intake, die twee uur duurt, probeert de instructeur erachter te komen wat u al weet en kan qua rijden met een aanhanger. De instructeur kijkt bijvoorbeeld hoe handig u bent met het manoeuvreren van de combinatie of hoe snel u dit oppikt. De intake is ook bedoeld voor u om te ontdekken of het rijden op een vrachtauto met combinatie echt iets voor u is.  Aan het eind van de intake zal de instructeur een advies uitbrengen over het aantal lesuren dat u nodig heeft. Daarna wordt het examen ingepland. De kosten voor de intake bedragen € 139,- euro ( 1.5 lesuur = 90 minuten). Na de intake kunt u ook besluiten de standaard opleiding te volgen.

Inschrijven

Voor de CE-rijlessen kunt u zich hier inschrijven. Zodra we uw aanmelding binnen hebben, plannen we in overleg met u de intake en/of de praktijklessen in, en eventueel ook al het praktijkexamen.

Gezondheidsverklaring & Verklaring van Geschiktheid

Om het rijbewijs CE examen te kunnen aanvragen, dient u een Gezondheidsverklaring en een Verklaring van Geschiktheid in te leveren. Op mijncbr kunt u de Gezondheidsverklaring digitaal aanvragen en invullen. U heeft hierbij een DIGI-D code nodig. De kosten voor de Gezondheidsverklaring bedragen €41,- euro. Daarnaast heeft u een ‘Geneeskundig Verslag’ van een gecertificeerd ARBO arts nodig. De ARBO arts zal dit verslag doorsturen naar het CBR. Als de medische afdeling van het CBR uw aanvraag akkoord heeft verklaard, ontvangt u een Verklaring van Geschiktheid die één jaar geldig is. Meer informatie over de Gezondheidsverklaring vindt u op de website van het CBR.

Praktijklessen CE

Voor de praktijkopleiding bieden we twee mogelijkheden, de standaardopleiding en de spoedopleiding:

De standaardopleiding

U rijdt 2 tot 4 uur per week. Na de eerste praktijklessen kan de instructeur al goed inschatten hoeveel lessen u nodig gaat hebben. Het praktijkexamen wordt dan ook meteen aangevraagd.

De spoedopleiding

Na de intake maakt de instructeur een inschatting van het aantal lesuren dat u nodig heeft. Daarna wordt het examen ingepland. De spoedopleiding wordt in een tijdsbestek van drie tot zes dagen gepland. Het voordeel hiervan is dat u hele dagen bezig bent met het grote materieel. De laatste dag van de opleiding is een praktijk dag, waarbij een dag uit het leven een beroepschauffeur met rijbewijs CE wordt gesimuleerd. Op de examen dag krijgt u nog 2 uur les, daarna neemt u even pauze en vervolgens doet u het examen.

Let op! Om te mogen starten met de praktijklessen CE dient u categorie C te hebben bijgeschreven op uw rijbewijs.

Praktijkexamen CE

Het praktijkexamen voor rijbewijs CE is een beroepsexamen en wordt niet afgenomen op alle CBR locaties. De dichtstbijzijnde CBR locatie die het beroepsexamen praktijk voor vrachtwagenchauffeur afneemt, is Den Helder.

Tevens is onze vestiging in Wognum gecertificeerd om praktijkexamens op eigen locatie op de rijschool te mogen afnemen. De Praktische Toets en Toets Besloten Terrein worden hier altijd afgenomen. Dit betekent dat het CBR naar onze rijschool komt om praktijkexamens af te nemen.

Het praktijkexamen duurt 85 minuten en bestaat uit verschillende opdrachten. Het examen begint met de controle van het aan te koppelen voertuig en de papieren. Daarna koppelt u de aanhangwagen aan en gaat u samen met de examinator op weg. U rijdt binnen en buiten de bebouwde kom en op verschillende wegtypen. Tijdens het examen worden uw rijgedrag en verkeersinzicht beoordeeld. Tijdens de rit voert u ook bijzondere manoeuvres uit op industrieterreinen en bij laadperrons. Ook krijgt u een navigatie opdracht waarbij u zonder aanwijzingen van de examinator een bepaalde route rijdt. Na het examen krijgt u meteen de uitslag. De uitslag is 3 jaar geldig.

Code 95 (beroepsmatig)

Als u beroepschauffeur op een vrachtauto en/of bus wilt worden, moet u de code 95 (basiskwalificatie) halen. Nadat u bent geslaagd voor de examens en toetsen, laat u de code 95 op uw rijbewijs bijschrijven; dat is 5 jaar geldig. U verlengt de code 95 door nascholing te volgen. De Code 95 (na)scholingen, praktische toets en toets besloten terrein worden afgenomen op onze eigen examen locatie in Wognum.
Kijk hier voor meer informatie over onze Code 95-nascholingen.

Tarieven & Pakketten

Losse producten
Intake-les (90 min) € 139.00
1 lesuur (60min) € 107.00
Praktijkexamen cat. CE € 480.00

Standaard pakket CE

Vanaf  2.580

 • 20/26/32 lesuren
 • CE praktijkexamen
 • 20 lesuren  2.580
 • 26 lesuren  3.210
 • 32 lesuren  4.050
Actiepakket

C + CE pakket

Vanaf  5.999  6.934

 • Vrachtwagenpakket cat. C
 • C Theorie opleiding + studiepakket + examens
 • C 20 lesuren
 • C praktijkexamen
 • Toets besloten terrein code 95
 • Praktische toets code 95
 • Vrachtwagen pakket cat. CE
 • CE 20 lesuren
 • CE praktijkexamen
Standaard pakket CE Vanaf  2.580
C + CE pakket Vanaf  5.999  6.934

Inschrijven

Vul het onderstaande formulier in om je in te schrijven. Zodra wij je inschrijving hebben ontvangen nemen wij contact met je op voor de verdere planning.

Inschrijven voor

Maak eerst een keuze

Onze ervaren instructeurs