Rijbewijs B halen in Den Helder en omgeving

Verkeersschool Istha staat voor kwaliteit, deskundigheid en gedrevenheid. Onze rijschool is al ruim 40 jaar, sinds 1979, het vertrouwde adres in deze omgeving voor meerdere rijopleidingen. Door onze persoonlijke stijl van lesgeven voelt iedereen zich bij ons thuis: jong en oud, starters en gevorderden. Onze instructeurs houden van hun vak en beschouwen uw rijopleiding als maatwerk. Daarom krijgt u altijd de rijopleiding die bij u past.

Onze ervaren instructeurs voor Rijbewijs – Personenauto

Proefles

Voordat u aan uw rijopleiding begint, volgt u eerst een proefles. Een proefles duurt 60 minuten en kost 55 euro. Deze les kan ook verrekend worden met het eventuele voordeelpakket. We halen u thuis op waarna u meteen achter het stuur plaatsneemt. Na een korte uitleg gaat u de rijweg op. Tijdens het rijden kunt u ervaren hoe de rijlessen zijn opgebouwd en legt de instructeur uit wat de volgende stappen van de rijopleiding zijn. De proefles is ook bedoeld om de instructeur een idee te geven van uw capaciteiten en inzet. Na de proefles zal hij of zij laten weten hoeveel lessen u ongeveer nodig zult hebben. Dit blijft natuurlijk een inschatting.

Indicatie over het aantal rijlessen
Het landelijk gemiddelde is 40-45 rijlessen.

Lespakket of losse rijlessen?
U kunt kiezen voor een lespakket of losse lessen. Aan het eind van de proefles kunt u aangeven waar uw voorkeur naar uitgaat. Uiteraard kunt u daar ook thuis nog even rustig over nadenken. Mocht u het al weten, dan kunt u met uw instructeur overleggen hoeveel uur per week u wilt gaan lessen en kan de eerstvolgende les worden ingepland.

De duur van onze complete auto-opleiding bedraagt gemiddeld 12-16 weken bij een opleidingspakket van 40 lesuren met 2 lessen van 1,5 uur per week. (* ivm lange wachttijden bij het CBR, kan deze termijn momenteel niet worden gegarandeerd)

Theoriecursus rijbewijs B

Voordat u met uw rijopleiding start is het verstandig eerst uw theorie-examen te halen. Het voordeel is dat uw instructeur tijdens de rijles minder hoeft uit te leggen, zodat u zich volledig op het autorijden kunt focussen. De theoriecursussen vinden plaats op ons hoofdkantoor in Den Helder of ons kantoor in Schagen.

Stappenplan

In een paar stappen je rijbewijs halen!

Proefles 60 min

Elke rijopleiding begint met het aanvragen van een proefles. De proefles duurt 60 minuten en kost 55 euro. Deze les kan worden verrekend met het eventuele voordeelpakket. We halen u thuis op. Na een korte uitleg, neemt u plaats achter het stuur en rijdt u onder begeleiding van uw instructeur de weg op. Tijdens het rijden kunt u ervaren hoe de rijlessen zijn opgebouwd en legt de instructeur uit wat de volgende stappen van de rijopleiding zijn. Daarnaast is de proefles bedoeld om de instructeur een idee van uw capaciteiten en inzet te geven. Na de proefles zal de instructeur aangeven hoeveel lessen u ongeveer nodig zult hebben. Dit blijft natuurlijk een inschatting.

Inschrijving + inplannen theorie-examen

Is de proefles u goed bevallen? Dan kunt u zich officieel bij de rijschool inschrijven.
Hierbij kun je denken aan een reguliere opleiding of een spoedopleiding (10 daagse, 6/8/10 weeks).

Dit is tevens het moment om uw theoriecursus / theorie-examen in te plannen. De theoriecursussen vinden plaats op ons hoofdkantoor in Den Helder of ons kantoor in Schagen.

Machtiging + eigen verklaring

Wilt u rijexamen doen? Dan moet u onze rijschool machtigen om het praktijkexamen voor u bij het CBR te reserveren. Zodra u dat heeft gedaan, krijgt u een e-mail met een bevestiging van de machtiging. Wij ontvangen deze bevestiging ook.
Daarnaast wordt ook om een ‘Eigen Verklaring’ gevraagd. Dit zijn 11 vragen over uw gezondheid. Op mijncbr kunt u de Eigen Verklaring digitaal aanvragen en invullen. U heeft hierbij een DIGI-D code nodig. De kosten voor de eigen verklaring bedragen 41 euro. Heeft u gezondheidsklachten, dan is een ‘Geneeskundig Verslag’ van uw arts nodig. Uw arts vult het verslag in, waarna u het verslag naar het CBR stuurt. Dit verslag wordt beoordeeld door een medisch adviseur van het CBR. Meer informatie over de Eigen Verklaring vindt u op de website van het CBR.

Praktijklessen Fase 1: voertuigbeheersing

In fase 1 leert u de auto goed kennen en beheersen. U leert de basisprincipes van het autorijden, zoals wegrijden, remmen, sturen, schakelen en achteruit rijden. Verder leert u wat een juiste zithouding is en hoe u de stoel instelt. Hoe zet u de verlichting aan, hoe geeft u richting aan en hoe werkt de airconditioning? Kortom: in fase 1 wordt de basis gelegd voor de rest van uw opleiding. De moeilijkheidsgraad wordt stukje voor stukje hoger. Het is belangrijk dat u de auto goed onder controle hebt voordat we naar de tweede fase gaan.

Praktijklessen Fase 2: verkeersdeelname

Als u het voertuig goed beheerst, gaat u deelnemen aan het verkeer. Dit is een hele aparte, maar vooral leuke ervaring. Het echte autorijden gaat dan beginnen en u zult merken dat dit toch wat lastiger is dan het lijkt. Bij autorijden moet u veel dingen tegelijk doen. Schakelen, remmen, sturen, kijken, inschattingen maken, beslissen, reageren, anticiperen… in het begin is dit best moeilijk. Het is onze taak om de kunst van het autorijden geleidelijk op u over te brengen, totdat u het uiteindelijk helemaal zelfstandig kunt. In fase 2 gaat u ook al enkele bijzondere verrichtingen leren.

Praktijklessen Fase 3: inzicht en ervaring

In fase 3 is uw voertuigbeheersing vloeiend en kunt u goed deelnemen aan het verkeer. Het is tijd om de spreekwoordelijke puntjes op de i te zetten. In deze fase gaan we de moeilijkere verkeerssituaties oefenen. Ook besteden we veel aandacht aan het instuderen van een aantal belangrijke manoeuvres. Verder gaan we wat proefexamens rijden, zodat u precies weet wat u tijdens het rijexamen te wachten staat. Uiteindelijk is het de bedoeling dat u aan het CBR laat zien dat u een volwassen en zelfstandige bestuurder bent.

TTT – de Tussentijdse Toets

De tussentijdse toets is een soort proefexamen. De toets duurt even lang als het echte rijexamen en u moet dezelfde dingen doen. Voordelen van de TTT zijn dat u alvast kunt wennen aan de examensituatie, dat u handige tips krijgt van een CBR-examinator én dat u vrijstellingen voor bijzondere verrichtingen kunt krijgen als u deze goed uitvoert. Meer informatie over de TTT vindt u op de website van het CBR.

Praktijkexamen

Aan het einde van fase drie bent u klaar voor het rijexamen. Het examen duurt 55 minuten en vindt plaats bij het CBR-examencentrum in hoofdzakelijk Den Helder of Alkmaar. Nadat u kennis heeft gemaakt met uw examinator doet u op het parkeerterrein een ogentest: u leest het kenteken van een stilstaande auto op ongeveer 25 meter afstand. Daarna kan de examinator enkele vragen stellen over de auto, bijvoorbeeld over het checken van de motorvloeistof. De examenrit duurt ongeveer 35 minuten. Voor een deel rijdt u zelfstandig naar een bepaalde bestemming en voor een deel rijdt u op aanwijzingen van de examinator. De examinator kijkt of u veilig en zelfstandig rijdt en let onder meer op de beheersing van de auto, het kijkgedrag en voorrang verlenen. Onderdelen die tijdens het examen aan bod komen zijn: wegrijden, rechte en bochtige wegen, kruispunten, invoegen en uitvoegen, inhalen en van rijstrook wisselen, bijzondere weggedeelten en bijzondere verrichtingen. Direct na afloop van de rit krijgt u in het CBR-examencentrum te horen of u bent geslaagd.

Tarieven & Pakketten

Losse producten
Intakeles € 55.00
1 praktijkles € 55.00
1 praktijkles automaat € 55.00
Theorieboek + e-learning € 69.00
Theorie examen € 60.00
Tussentijdse toets € 240.00
Praktijkexamen € 290.00
Herexamen cat B € 290.00
Faalangstexamen € 390.00
BNOR-examen € 330.00

20 lessen all-in pakket

 1.478

 • Theorieboek + e-learning
 • Theoriecursus
 • Theorie examen
 • 20 lesuren
 • Praktijkexamen
Meest gekozen

30 lessen all-in ACTIE-pakket

 1.999  2.368

 • Theorieboek + e-learning
 • Theoriecursus
 • Theorie examen
 • 30 lesuren
 • Tussentijdse toets
 • Praktijkexamen

20 lessen praktijk pakket

 1.290

 • 20 uur rijles
 • Praktijkexamen

35 lessen all-in pakket

 2.159

 • Theorieboek + e-learning
 • Theoriecursus
 • Theorie examen
 • 35 lesuren
 • Praktijkexamen

40 lessen all-in pakket

 2.409

 • Theorieboek + e-learning
 • Theoriecursus
 • Theorie examen
 • 40 lesuren
 • Praktijkexamen

30 lessen praktijk pakket

 1.790

 • 30 lesuren
 • Praktijkexamen
20 lessen all-in pakket  1.478
30 lessen all-in ACTIE-pakket  1.999  2.368
20 lessen praktijk pakket  1.290
35 lessen all-in pakket  2.159
40 lessen all-in pakket  2.409
30 lessen praktijk pakket  1.790

Inschrijven

Vul het onderstaande formulier in om je in te schrijven. Zodra wij je inschrijving hebben ontvangen nemen wij contact met je op voor de verdere planning.

Inschrijven voor

Maak eerst een keuze

Onze ervaren instructeurs